Contoh Cerita Rakyat Dalam Bahasa Jawa

Posted on

Contoh Cerita Rakyat Dalam Bahasa Jawa – Dalam artikel sebelumnya, telah dijelaskan mengenai pengertian cerita rakyat. Tentunya sahabat-sahabat telah membacanya kan?. Baiklah sekarang akan diberikan contoh cerita rakyat dalam bahasa jawa.

Contoh Cerita Rakyat Sangkuriang

Wonten zaman byen, nang Jowo Barat ono bocah wadon lan ayu jenengane si Dayang Sumbi. Lanjut cerito si Dayang Sumbi lah duwe bocah lanang jenengane Sangkuriang.

Sangkuriang putrane dewo, watake supel, nyenengke uwong lan pinter. Lan Sangkuriang tansah diiringi kirek kang ditresnani sing dijenengi Tumang. Tumang titisane poro dewo.

Sawijining dino, koyo biasane, Sangkuriang tindak nang alass kanggo berburu. Sangkuriang gae kesalahan menawi kesalahan tumang, tumang ditingal nang alas ora oleh muleh nyang umah.

Ibune dayang sumbi ngerungakke cerito Sangkuriang nesu lan ngusir Sangkuriang teko umah. Pikire dayang Sumbi pasti sangkuriangan muleh nang umah, ora betah lan ora iso golek opo-opo nang jobo.

Namun pikirane dayang Sumbi salah. Menawi Sangkuriang ora muleh-muleh nang umah, Dayang sumbi nyesel lan nangis awan bengi nunggoni anak lanang yo Sangkuriang ora bali-bali.

Dayang sumbi topo lan nyuwun kaleh Gusti Allah, gek diparingi umur panjang ben biso ketemu maring siroh bocah lanang Sangkuriang. Gusti Allah ngabulaken topo dayang Sumbi khanti awet nom lan ayu sak lawas-lawase.

Sangkuriang mengembara suwi dan mboten wansul nang kampong, ia jadi bocah lanang guanteng, gedi, duwur lan pinter.

Sangkuriang ngembara rakroso sampe mbalik nang kampunge dewe. Dia muleh nang kampong, dia kuaget lang dadi rame banget.

Dia ketemu karo bocah wedok wes ayu tenan. Lalu ia kepincut lan ngelamar dayang sumbi. Bak gayung bersambut dayang Sumbi lali mergo delok kegantengan sangkuriang dayang Sumbi nompo lamaran sangkeng Sangkuriang.

Sumangah waktu, Sangkuriang bade tindak nang alas kanggo berburu, Sangkuriang jaluk izin marang calon bojone yaitu dayang Sumbi, Menawi Sangkuriang manja, Sangkuriang njaluk dikencengi iket sirahhe Sangkuriang.

Bak samber petir dayang Sumbi delok goresan bacoan (Bekas) sing podo karo gone anake biyen. Dayang Sumbi takon asal usul bekas loro iku.

Sejatine arep pinsan jawaban Sangkuriang persis banget karo anake dewe. Dayang Sumbi bingung mikir pie carane batalke lamaran anakke dewe kui.

Akhire dayang Sumbi nemu ide lang nyoba ngomong syarat perkawainane, sangkuriang setuju karo syarat dayang Sumbi menawai gae perau guide kanti sewengi.

Sangkuriang amergo duwe kekuatan hebat kangge ngerampungke gegaeane. Sangkuriang njaluk pitulung marang jin.

Dayang Sumbi bingung delok gegaean Sangkuriang, yen pasti biso rangpung.

Dia mikir khanti keras kanggo batalke gegaeanne Sangkuriang.

Dayang Sumbi njaluk tulung nang tonggo kanggo bentangke kain sutra abang ing sisih wetan. Naliko delok werno abang songko wetan poro jin wangsul menawi ngiro wes subuh.

Sangkuriang kuaget delok poro jin bubar lan ngilang. Sangkuriang ngamuk lan nesu-nesu.

Jeritanne kesel dan bendungane dijebol lan perahune ditendang jadi kewaliek. Perahu sing arep dadi sak niki jadi cerito gunung Tangkuban Perahu. Tamat.

Cerita Rakyat Keong Mas

Sampun setunggal taun sejak musim ketiga teng dhusun Dhadapan. Krana yaiku kesugengan warga nagari ingkang lamban, rekaos kathah dhaharan ugi dados pecandu dhaharan.

Teng ngajeng dalem wonten sapriyantun putri yuswa tanpa putra, sapriyantun randha. Kagem terhubung kaliyan sugengipun, sang randha berburu seekor gagak teng wana teng sisihipun

.

Hewan lepen ingkang dipuntilaraken berbahaya. Parandosipun, panjenenganipun mboten mengeluh. Punika bahkan ngampi kawula langkung celak dhateng Gusti Allah. “Tulung bantu dhusun adalem kersanipun aman saking badai.”

Mukawis enjing, randha punika miyos ngupadi dhaharan teng wana. Tembe piyambakipun sedaya langkung, piyambakipun sedaya mriksani cahaya bersinar saking dasar lepen ingkang aking.

“Kenging punapa punika bersinar kados jene, cahaya punapa punika?” dumadakan topeng Mas dipunpanggihaken tergeletak teng sela. Leong lajeng dipunampil kondur ngantos panjenenganipun dilempar datheng setunggal tegil.

Mbok randha punika bokmenawi wonten ing wana sabaenipun, sayangipun nasibnya dipungandrungaken sanget, sapejahipun hampir rampung, panjenenganipun kondur datheng dalem kaliyan asta kosong saksampune bersandar teng teras, panjenenganipun tindak datheng dapur menawi wonten kowodan ingkang saged ngasta padharanipun luwe.

Randha kami nuwun amargi panjenenganipun mangertos dhaharan teng dapurnya. Sinten pun ingkang ngampil dhaharan punika, intinya penuh kaliyan pitakenan.

Sakonduripun saking wana, dapur randha penuh kaliyan dhaharan, ingkang kedadosan saben dinten. Mukawis dinten sesideman, randha ndedepi ingkang tho piyambakipun sedaya ingkang mlebet datheng dapur.

Keong Mas miyos saking pamenthanganipun ugi berubah dados sapriyantun putri endah. Randha punika kejot mriksani hal punika. Benjing menapa pun randha punika tindak, Keong Mas badhe kondur dhateng.

Randha punika lajeng mriksani sinten putri ingkang sakasinggihanipun. “Sinten piyambakipun sedaya garwa endah ingkang panjenenganipun kedarang-up asalipun saking wana ugi jilmo Keong Mas?”

“Kawula yaiku garwa nalendra Jenggala, nalendra Inukerta, kawula penggalih Candrakirana” “dados, kados pundi panjenengan saged dados Keong Mas ugi nyagedaken salira panjenengan teng wana sadereng bucal-bucal putri makoten?”

Lajeng, Dewi Candrakirana mertelakaken menawi mukawis dinten nalendra lelembat lelembat ngupados nggebag garwanipun. Sayangipun panjenenganipun enggan, menolak kagem mematuhi kersa lelembat.

Lelembat tersulut, dewi Candrakirana dipun ngendikakaken dados Keong Mas ugi dipunbucal saking istana Jenggala datheng lepen.

Pangangkahipun yaiku menghindari panggihan kaliyan garwanipun, Candrakirana, nalendra Inukerta. Setunggal-setunggalipun benthenan yaiku menawi tembe lepen Keong Mas dipunwijik, tirtanipun aking.

Tirta punika ingkang murugaken Keong Mas tersandung teng bebatuan ngantos kesedanipun. Saliranipun dipunpanggihaken, ugi lajeng diadopsi dening randha

Cerita Rakyat Batu Menangis (Cerita Rakyat Kalimantan)

Ing sawijining bukit sing adoh saka desa, ing tlatah Kalimantan manggon ana randha lan putri. Putri randha ayu banget. Nanging sayangé, dheweke duwe prilaku sing ala banget.

Bocah wadon kasebut kesed banget, durung nate ngrewangi ibune nalika nindakake kerja rumah tangga. Mung dakkirim saben dinane. Kejaba kekarepan, prawan uga dirusak. Kabeh panjaluk kudu dirampungake.

Saben-saben dheweke takon apa-apa saka ibune, dheweke kudu menehi, sanajan ora ana kahanane ibune, saben dina dheweke kudu sregep golek cokotan sawah.

Sawijining dina bocah wadon dijaluk ibune supaya mudhun ing desa kanggo adol. Lokasi pasar desa iku adoh banget, mula dheweke kudu mlaku rada kesel.

Bocah wadon mau mlebu klambi lan dandan apik banget, saengga wong ing dalan sing weruh dheweke mengko bakal ngujo kaendahane.

Nalika ibune lagi mlaku nalika nggawa kranjang nganggo klambi sing reged banget. Amarga manggon ing papan sing adoh, ora ana sing ngerti manawa wanita loro sing mlaku yaiku ibu lan bocah.

Nalika dheweke wiwit mlebu desa, para warga padha nyawang. Rasane seneng banget karo ndeleng kaendahane bocah wadon, utamane para pemuda desa sing ora konten nyawang dheweke.

Nanging nalika dheweke weruh wong sing mlaku ing mburi bocah wadon kasebut, pancen kontras banget. Sing nggawe wong gumun.

Antarane sing ndeleng dheweke, ana wong lanang sing nyedhaki lan takon karo bocah wadon kasebut, “Hai, cah ayu. Apa ibune lagi mlaku mburine? ” Nanging apa wangsulane bocah wadon mau? “Ora,” ujare kanthi angkuh. “Dheweke iku pembantu!

bu lan anak banjur nerusake perjalanan. Ora adoh, nyedhaki wong enom maneh lan takon marang bocah wadon kasebut.

“Hai, manis. Apa anake sing mlaku ing mburine sampeyan ibu? “

“Ora, ora” wangsulane bocah wadon kasebut, miringake sirahe. “Dheweke pancen abdi!”

Mangkene saben bocah wadon ketemu karo wong ing dalan sing takon babagan ibune, mesthi wae wangsulan.

Ibune dirawat dadi abdi utawa bature. Wiwitane krungu wangsulan saka putrane ora mokal yen dijaluk dening wong liya, ibu isih bisa nahan.

Nanging sawise bola-bali ngrungokake jawaban sing padha lan apa sing nandhang lara, pungkasane ibune sing miskin ora bisa nulungi awake dhewe. Ibune ndedonga.

“Dhuh Gusti, kawula mboten saged ngalang-alangi Anakku biologis ketat banget kanggo ngobati awakku kanthi cara kaya ngono. Ya Gusti Allah ngukum anak sing ora sopan iki! Ngukum dheweke …. “

Nganggo kekuwatane Gusti Allah sing Maha Kuwasa, alon-alon awake bocah wadon sing ora sopan dadi watu.

Owah-owahan diwiwiti karo sikil. Nalika pangowahan wis tekan setengah awak, bocah wadon kasebut nangis njaluk pangapura marang ibune.

“Oh, Ibu … ibu … ngapunten, nyuwun pangapunten anakmu ngantos saiki. Ibu … Ibu … ngapura anakmu … “Prawan terus nangis lan nangis karo ibune. Nanging, kabeh wis telat.

Badan prawan mau pungkasane nuli dadi watu. Sanajan dadi watu, siji bisa ndeleng manawa mripate isih ngutahake luh, kaya dheweke lagi nangis. Mula, watu sing asale saka bocah wadon sing kena kutuk ibune diarani “Batu Menangis”.

Itulah beberap Contoh Cerita Rakyat Dalam Bahasa Jawa. Semoga dapat menjadi inspirasi bagi kita semua.

Baca Juga :